Svenskarnas framgång inom sport

Flera länder är duktiga på olika sporter och detta har ofta naturliga anledningar. Sport brukar vara kopplat till miljö och miljö såsom snö och is är ofta sporter som nordiska länder är bra på. Kanada, Ryssland, Tjeckien och USA är oftast hårda konkurrenter inom ishockey. Att Sverige, USA, Ryssland, Tjeckien och Kanada har vunnit ishockey-VM ett flertal gånger är självklart inga konstigheter egentligen och för vissa länder går det lite sämre i dessa tävlingar då bristen på is är ett problem. Överlag är svenskarna bra på de flesta grenarna inom vinter-OS.

boll och innebandyklubbaAlla länder sitter på en sport som de är riktigt duktiga på. USA är riktigt bra på basket, hockey och amerikansk fotboll, svenskarna har en fallenhet för handboll, innebandy och alla sorters vintersporter, Japan och Kina producerar fantastiskt duktiga gymnaster, och listan kan göras längre. Anledningen till att vi i norden är något duktigare på just dessa sporter är två, det första handlar om vårt klimat, vi har vinter flera månader om året och har lätt för att träna i backarna. Den andra anledningen är att vi uppfann just innebandyn och i Danmark har uppfann man handbollen. I Sverige har vi en talang för dessa sporter och senast vi tog guld i ett VM var just i innebandy.

Andra länders framgångar

Sporten gymnastik är ursprungligen från den antika Grekland men talangerna har inte stannat där utan finns i Ryssland, Kina och Japan att se. Anledningen är att just asiater har en tendens till att vara något mindre och smidigare än låt oss säga skandinaviska människor. Detta gör att deras kroppar är perfekt formade för att träna gymnastik. I Ryssland har man dessutom en hårdare ton på träningarna som kan pressa tjejerna och killarna till att träna hårdare. Sporter och länder som vunnit VM-guld:

  • Innebandy, Sverige vann för första gången på sex år, Finland som vunnit tidigare förlorade stort mot Sverige i år.
  • Ishockey, Ryssland tog hem guldet i år för tredje gången inom en femårsperiod.
  • Basket, vinsten togs hem av USA i OS.
  • Fotboll, VM hålls var fjärde år och 2010 vann Spanien finalen.

OS och VM är inte riktigt samma sak men viktiga ändå och är världsmästerskap.