Salming pensioneras

…eller i alla fall det tröjnummer han kommit att associeras med den klassiska NHL-klubben Toronto Maple Leafs, nummer 21. I samband med klubbens 100-årsfirande har man nämligen valt att hedra spelare genom att pensionera dessa – något som man först sa att man inte skulle göra.

Den som gillar att spela på Unibet odds på ishockey kan numera räkna bort vissa tröjnummer vid spel på Toronto Maple Leafs. Där har man nämligen valt att plocka bort en rad nummer som tidigare innehafts av spellegendarer i laget – och däribland hittas Börje Salming, eller i alla fall hans tröjnummer 21 som numera aldrig kommer att få användas av en annan spelare. Och det är något som skapat en hel del problem för klubbens nuvarande nummer 21, nämligen 27-årige forwarden James van Riemsdyk som omedelbart måste byta tröja.

Många turer kring tröjbytet

ice_hockeyFrån början uttalade sig, det så kallade ”Original Six”-laget, Toronto Maple Leafs om att man inte skulle pensionera tröjnummer överhuvudtaget utan att man istället skulle ”hedra” dem på annat sätt. Men efter många vändningar fram och tillbaka beslutade man sig till slut för att i alla fall pensionera dem och det innebär att ingen som spelar i laget i framtiden kommer att få använda dessa nummer på tröjan. Något som direkt skapade problem inför matchen mot Boston Bruins eftersom detta innebar att två av lagets spelare omedelbart var tvungna att byta sina nummer. Därför spelade inte rookien Mitch Marner i sitt vanliga nummer 93, något han gjort under hela sin karriär och inte heller fick en av lagets stora stjärnor, James van Riemsdyk, ha kvar sitt nummer 21 – något som skapat missnöje hos fansen. Enligt Aftonbladet är det flertalet som kritiserat beslutet om nummer 21 eftersom de anser att det inte längre tillhör Salming som spelade mellan 1973 och 1989 utan är ägt av van Riemsdyk numera. Men efter alla ceremonier och firanden av de nummer som pensionerades så fick van Riemsdyk istället nöja sig med sitt nya nummer: 25.

Blev otroligt rörd

hockeyklubba-och-puckBörje Salming själv är dock inte ledsen över att hans nummer 21 pensioneras, han är rörd. Till Expressen säger han att det är otroligt och att han känner sig väldigt tagen av hur man i Kanada valt att hedra sina hockeystjärnor och att det hela är fantastiskt. Men på frågan om han visste om att hans tröja skulle pensioneras svarar han att det kom som en överraskning. Allt han hade fått veta innan var att han skulle vara på plats, men mer information än så hade klubben inte avslöjats. Vidare berättar han även om hur han under själva ceremonin kände sig lycklig men att när han i efterhand såg ceremonin på tv så gick det upp för honom hur rörd han faktiskt blivit – och då fällde även hockeyproffset en tår. Tillsammans med Mats Sundin, nummer 13, är Börje Salming och nummer 21 numera odödliga i det anrika NHL-laget, men inte heller är de ensamma om att få sina tröjnummer pensionerade. Andra stjärnor vars nummer pensionerats är enligt Svenska Dagbladet bland annat:

  • Tim Horton
  • George Armstrong
  • Dave Keon
  • Frank Mahovlich
  • Darryl Sittler.