Salming hyllas i Kiruna

Börje Salming, numera pensionerad, hockeyspelare för NHL-klubben Toronto Maple Leafs med tröjnummer 21 hyllades nyligen på klubbens hundraårsfirande där även hans hyllningsfana fick hänga – och nu ska den få hängas i Kiruna istället.

” I december reser en delegation från Kanada till Kiruna med hyllningsflaggan som en gång i tiden hängde i den klassiska arenan Maple Leafs Garden.” läs mer här.

Nyligen hyllades Salming förhockeyspelare_sport sin tid i NHL-klubben Toronto Maple Leafs med pompa och ståt på klubbens 100-årsfirande som hölls i lagets hemarena i Air Canada Center. Och nu ska han även hyllas i Kiruna som citatet ovan berättar om. Till tidningen säger Kiruna AIF:s vice ordförande Roger Andersson att han tror att detta nog är det största som hänt i hockey-Sverige, vilket han nog har rätt i. För att verkligen bana väg för Salmings fana kommer en hel delegation flyga över atlanten och lämna över Salmings hyllningsflagga som fram tills nu varit upphängd i Torontos gamla arena Maple Leafs Garden – men nu vidare mot Kiruna och ishallen Matojärvi.

Här som allt började

Att fanan ska hängas i en arena som tar in knappa 900 besökare uppe i Kiruna kanske låter märkligt, men så är det inte. Det var nämligen här i denna hall som allt började. Matojärvi var nämligen platsen där Börje Salming inledde sin framgångsrika hockeykarriär och därför har han själv sagt att den här tillställningen med fanan nog säkerligen kommer att bli väldigt speciell och berörande just eftersom att den kommer ske på platsen och i klubben där allting började för honom.