I omklädningsrummet

Frågan är om det finns någon annan plats där man lär sig så mycket om samhället som i ett omklädningsrum. På något sätt blir det tydligt i ett omklädningsrum både hur olika människor är, och samtidigt hur lika vi är.
Men för varje lager kläder som en människa tar på sig, ju mer olik andra människor blir hon. Två män kan se identiska ut när de kommer ut från duschen, men när den ene har tagit på sig sina målarkläder, och den andre tagit på sig manchesterbyxor, rutig skjorta, slips och en mönstrad, v-ringad pullover så kommer skillnaden mellan dem att vara uppenbar. Sedan tillkommer saker som klocka, glasögon och herrparfym och olika frisyrer som kammas och stylas fram. Det är i omklädningsrummet som många formar sin identitet, framför andra människors ögon.

Det är förvisso en viss skillnad på omklädningsrum och omklädningsrum. I omklädningsrummet på ett gym är prestigen viktigare än i en idrottshall, där åtminstone alla i laget känner varandra. I idrottshallens omklädningsrum kan man lägga upp taktiken före en match, och även diskutera vad laget gjorde rätt och fel efter matchen. Detta sker ofta även om man bara spelat en träningsmatch i Korpen. Det är trots allt inte ovanligt att folk spelar exempelvis innebandy som ren motion.

Exempel på vad som händer

Om man av någon anledning sällan vistas i ett omklädningsrum kan det vara intressant att läsa på det ökända forumet Flashback, där man kan hitta diskussioner om precis allting. I tråden ”Vad är det GALNASTE som hänt på erat gym?” finns många historier, varav en del självupplevda, om män som råkar byta om i damernas omklädningsrum. Men det finns även lite mer udda historier. Några exempel:

  • En man som inte har med sig någon handduk till gymmet, utan torkar hela kroppen med hårtorken.
  • En man i 70-årsåldern, i ett medelhavsland, som inte byter om alls, utan tränar i kostymbyxor, skjorta och stråhatt.
  • Människor som tar väldigt lång tid på sig med att klä på sig efter att de duschat, och istället gör andra saker, som att läsa tidningen, utan att ha tagit på sig några kläder.
  • Människor som äter i omklädningsrummet. Proteindrinkar är accepterade på alla gym, men med mat förhåller det sig annorlunda.
  • De som gör armhävningar eller liknande i omklädningsrummet.

Eftersom det blir tydligt i ett omklädningsrum hur vår identitet och vårt yttre skapas så kan det för vissa vara känsligt att vistas i ett omklädningsrum över huvud taget. Då är överseendet med ”konstiga” beteenden ganska lågt, och det är också därför som många stör sig på den här typen av beteenden.

Men det händer även annat i omklädningsrummen. Stölder ur omklädningsrum är inte alls ovanliga. På många håll finns därför små skåp vid kassorna, där besökare kan låsa in sina värdesaker. Säkrast är dock att ta med sig så lite av värde som möjligt till träningen, och hellre ha en billig klocka, som tål lite stryk på sig än att lämna sin Rolex i ett skåp. För även om skåpet är låst så går det alltid att bryta upp på något sätt.